Unge sangere giver gåsehud ...
Johanne fra Ikast nåede ikke til finalen dennegang - men hun fik Ulrich Stærks eftertragtede særpris - fordi hun gav ham gåsehud
En af Unge Sangeres lokale deltagere, Johanne B. Nygaard, kom ikke i finalen i år - men hun sang alligevel ved gallakoncerten i Fonnesbæk Kirke i aftes.
Og det gjorde hun, fordi hun giver talentkonkurrencens faste pianist, Ulrich Stærk, gåsehud, når hun synger ...
Johanne fik nemlig Ulrich Stærks særpris for den ganske simple men enkle effekt på en person, som ellers lytter til mange sangere.
Så Johanne fik oprejsning fra den manglende finaleplads ved at synge en vis del ud af bukserne - og viste at hun har et potentiale at arbejde videre med.
Det var det lokale indslag ved den 15. afslutning på talentkonkurrencen, der blev som traditionen foreskriver - festlig, underholdende, og meget musikalsk.
Måske specielt det sidste - for ifølge overdommer Erik Kaltoft er niveauet hos de unge sangtalenter, der søger til Ikast for at blive vurderet og for at være sammen med ligestillede, meget højt.
I-factor
Det fik flere hundrede at høre i aftes, hvor man kårede vinderne, lyttede til det smukt syngende Unge Sangere-kor og lod sig besnære af Erik Kaltofts lunefuldheder som konferencier'en, der fik aftenen til at hænge sammen.
Han glædede sig iøvrigt over hvert år at komme til Ikast - Ikast-Brande som han skyndte sig at tilføje - for at deltage i stævnet, der - som han understregede kraftigt - absolut ikke har noget med X-Factor at gøre.
- Der er tale om I-factor - Ikast-faktorten. Alle har ret til at være her, ingen bliver sendt hjem, alle bliver evalueret og så foregår det uden mikrofoner og auto-tunere, som gør at man med en computer kan regulere små udsving i om en sang synges rent. Det har vi ikke behov for i Unge Sangere, sagde Erik Kaltoft.
- Unge Sangere er et træf, hvor man mødes med andre ligesindede, hvor man udveksler erfaringer. Det med konkurrencen er bare en leg, vi leger - det vigtigste er at skabe et forum for unge sangtalenter. Det er lykkedes i Ikast.
De otte finalister var fordelt med fire musicalperformere og fire klassiske sangere - men kun med én mand, Morten Roar Berg, som var med for 7. og sidste gang - og gik hen og vandt prisen.
Stævnets "orkester"
De otte sangere gav alt, hvad de havde i sig og leverede en prægtig koncert af den slags, der vil gå over i historien.
Ikke bare var niveauet højt, men udvalget af sange viste også sangernes format og evne til at sætte sig selv på prøve.
Men de bestod - hjulpet af stævnets faste "orkester", Ulrich Stærk, på det special-lejede flygel, der kan matche hans usædvanlige talent.
Dommerne kom da også på en vanskelig opgave, mens Unge Sangere-koret under ledelse af Morten Kold fik det til at klinge smukt helt oppe under kirkeloftet i den formidable akustik, Fonnesbæk Kirke kan byde på.
Ud over fordelingen af pladserne på de otte sangere, var der også særpriser.
Peter Pade, studieleder på Den Jyske Opera, overrakte sin pris til Signe Ravn Heiberg, fordi hun - som han sagde - forsøget at satse med en fortolkning i sin sang.
G-factor
Ulrich Stærk overrakte som sagt sin pris til Johanne med denne begrundelse:
- Jeg er gået efter G-faktoren - gåsehudsfaktoren. Der sker en en masse mellem pianist og sanger. Det har været fantastisk at spille for Jer allesammen, men da Johanne en grå trist formiddag under stævnet, hvor vi alle var lidt trætte, kom ind og skulle synge med mig - fik jeg gåsehud, sagde Ulrich Stærk.
Inden det hele afsluttede med knus og kram - en enkelt tåre her og der, nok mest af glæde - benyttede Aage Christiansen fra komiteen anledningen til at takke ikke mindst kommunen for opbakning, men også de mange sponsorer som medvirker til at skabe det økonomiske fundament - og sidst men ikke mindst de professionelle kræfter, som år efter år er kommet til sangerbyen Ikast.